Skrzydełka po diabelsku na grilla

Kurczak to dość podzielne mięso, dające tym samym wiele możliwości kulinarnych. Oznacza to, że możemy w naszej kuchni wykorzystać zarówno cały korpus kurczaka, jak i jego poszczególne elementy. Amatorów jednego, jak i drugiego wariantu nie brakuje. To, jakie części kurczaka wykorzystamy w naszym daniu, zależy głównie od rodzaju organizowanej imprezy. W przypadku gdy jest to luźne, przyjacielskie spotkanie możemy na przykład zaserwować naszym gościom, niebiańsko smaczne skrzydełka po diabelsku z grilla. To danie przygotowuje się bardzo krótko a jego intensywny smak, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ostrą kuchnię. Do ich przygotowania potrzebne będą nam następujące składniki:

  • skrzydełka drobiowe – ich ilość zależna jest od liczby zaproszonych gości;
  • sok pomidorowy – 1 szklanka;
  • 1 cebula;
  • czosnek – 1 -2 ząbki;
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra;
  • miód – 4 łyżki;
  • olej – 2 łyżki;
  • musztarda – 1-2 łyżki;
  • i najważniejszy składnik – 1 lub 0,5 łyżeczki chili.

Nasze danie, wymaga następujących czynności:

Krok 1wykonujemy marynatę, którą będziemy smarować nasze skrzydełka. Do jej przygotowania potrzebne będą nam: drobno posiekane cebula i czosnek, sok pomidorowy, miód, musztarda i olej. Składniki te mieszamy dokładnie i podgrzewamy w rondelku. Następnie doprawiamy marynatę do smaku przyprawami.

Krok 2 wrzucamy do marynaty nasze skrzydełka i odstawiamy na 1 – 2 godziny do chłodnego miejsca. Po upływie tego czasu wyciągamy skrzydełka z marynaty i układamy na tackach do grillowania.

Krok 3pieczemy skrzydełka przez około 20 – 25 minut, aż uzyskają złocisty kolor. Pamiętamy, by co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę i posmarować jeszcze raz przygotowaną marynatą.

Efekt? – przepyszne, ostre i złociste skrzydełka. Świetnie pasuje do nich sos czosnkowy lub dla złagodzenia ich smaku sos pomidorowy. To idealne danie dla kilku osób w czasie niezobowiązującego przyjęcia. Jeśli posiadamy domowy grill, możemy również przygotować je jako smakowite danie na Sylwestra. Mniej ostre, ale równie smaczne mogą okazać się filety drobiowe w panierce z żółtego sera, które zadowolą podniebienia każdego – nawet najbardziej wybrednego smakosza.