Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem, z pieczarkami

Szpinak, ser i pieczarki to bardzo „doborowe” towarzystwo dla drobiu. Dlaczego? Ponieważ składniki te, nadają mięsu bardziej intensywny a tym samym, dość ciekawy smak. Poza tym są one łatwodostępne i niezbyt drogie. Nabywając je i łącząc z piersiami drobiowymi, możemy wyczarować niewielkim kosztem, całkiem smaczny i pożywny obiad dla kilku osób. Idealna propozycja na niedzielne danie – także dla naszych małych pociech. Jest to danie niezbyt czasochłonne i dość proste w wykonaniu. Poradzi sobie z nim bez trudu każdy, nawet mniej wprawny kucharz-amator.

Do tego, aby przygotować naszego kurczaka potrzebne będą nam następujące składniki:

  • Kilka piersi z kurczaka (w zależności od tego, ile osób chcemy uraczyć tym daniem);
  • Paczka mrożonego szpinaku;
  • Pieczarki;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • Masło;
  • Sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa;
  • Ser żółty.

Wykonanie naszego dania obejmuje następujące czynności:

Krok pierwszy: pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Możemy je zmieszać razem i odłożyć do miseczki. Ser żółty ścieramy na tarce i również odkładamy do miseczki lub na talerzyk.
Krok drugi: podsmażamy szpinak z dodatkiem masła oraz dodajemy pieczarki i cebulę. Na wolnym i małym ogniu dusimy całość i mieszamy tak, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól, pieprze i gałkę muszkatołową. Celowo nie podajemy tu dokładnych ilości przypraw, gdyż każdy z nas ma swoje własne preferencje. Mniej wprawnym czy też początkującym adeptom sztuki kulinarnej podpowiadamy, że wystarczy po szczypcie każdej z przypraw. Całość mieszamy. W ten sposób powstaje nasz farsz serowo – szpinakowo – pieczarkowy.
Krok trzeci: rozbijamy nasze piersi z kurczaka – tak samo, jakbyśmy robili to z kotletami schabowymi. Następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz.
Krok czwarty: zwijamy drobiowe piersi z farszem w roladki. Aby farsz „nie uciekł” w trakcie smażenia, spinamy górę rolad wykałaczkami.
Ostatnie zadanie: układamy roladki na rozgrzanej patelni z oliwą a następnie przewracając co jakiś czas, smażymy z każdej strony na złocisty kolor. Po 30 minutach nasze roladki są już gotowe.

Drobiowe roladki możemy zaserwować z kopytkami lub tradycyjnymi ziemniakami. Miłośnicy „kurczaka inaczej” i amatorzy sera żółtego jako smacznego dodatku, mogą też sięgnąć po filety drobiowe w panierce z sera. Życzymy miłych doznań smakowych!