Pierś z kurczaka pieczona w folii, w rękawie

Nic tak nie smakuje, jak soczysty i dobrze doprawiony kurczak. Wie o tym każdy amator drobiowych potraw. Nie ma przy tym znaczenia czy będzie to „posadzony”, intensywny kurczak na butelce czy łagodne danie z drobiem w roli głównej. Nie ma też większego znaczenia to, na jaką część kurczaka się zdecydujemy. Przykładem może być tu chociażby pierś drobiowa upieczona w piekarniku – w folii, rękawie czy woreczku. Dzięki „foliowej” otoczce, mięso zachowuje swoją miękkość i delikatność. Dodatkowo zyskujemy danie niskokaloryczne, które będzie smakowało każdemu. Idealna propozycja na rodzinny obiad dla kilku osób.

Aby przygotować pierś drobiową w folii potrzebne będą nam następujące składniki:

  • Piersi z kurczaka (ilość uzależniona od osób, które zapraszamy)
  • Gotowa przyprawa do kurczaka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany lub 2-3 ząbki
  • Por – biała część
  • 1-2 marchewki
  • Słodka papryka mielona
  • Olej;
  • Folia spożywcza.

Czynności jakie wykonujemy, by przygotować naszą potrawę to:

Krok 1smarujemy filety olejem oraz nacieramy przyprawami. Najlepiej odstawić piersi w tym stanie na 15-30 minut. Wtedy mięso nabierze pełni smaku – „przesiąknie” naszymi przyprawami.

Krok 2kroimy marchewkę oraz por na niewielkie, cienkie krążki. Odkładamy na talerzyk lub do miseczki.

Krok 3rozkładamy folię i kładziemy na niej nasze przyprawione filety. Następnie nakładamy na nie pokrojone warzywa.

Krok 4dokładnie owijamy folią każdego fileta z osobna. Wszystkie razem, układamy na blasze do pieczenia, pamiętając by wcześniej rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.

Ostatnia czynnośćpieczemy nasze piersi przez około 30 – 60 minut. W międzyczasie możemy je przewrócić kilkakrotnie. Dzięki temu zyskamy pewność, że nasze mięsko usmaży się z każdej strony w takim samym stopniu. W efekcie naszych „kulinarnych zabiegów”, powstają kawałki soczystego smacznego kurczaka.

Tak przygotowanego kurczaka, możemy podać z ryżem oraz sałatką z ogórka, pomidora i cebulki. Danie „palce lizać”!

Podobny rezultat uzyskamy, kiedy zdecydujemy się na filety drobiowe pieczone w worku lub rękawie do pieczenia. Aby przygotować takie mięsko potrzebne będą nam następujące składniki:

  • Worek lub rękaw do pieczenia;
  • Piersi drobiowe (ilość uzależniona od osób, które chcemy poczęstować)
  • Świeże ulubione warzywa np.: marchewka, cebula, pomidor, por, pietruszka
  • Ulubione przyprawy lub gotowa przyprawa do kurczaka w proszku.

Przygotowanie dania wymaga następujących czynności:

Krok 1warzywa myjemy, obieramy i tniemy w niezbyt drobną kostkę. Mieszamy całość i odkładamy na płaskim dużym talerzu.

Krok 2mięsko kroimy w niebyt grube paski a następnie obtaczamy je dokładnie w przyprawach. Im dokładniej to zrobimy, tym intensywniejszy smak uzyskamy w ostateczności.

Ostatni krokwarzywa wraz z mięskiem, wkładamy do worka lub rękawa. Całość mocno spinamy lub zawiązujemy.

Całkowity czas wykonania naszego smakowitego mięska to ok. 40 minut. Najlepiej piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Tak sporządzony kurczak, najlepiej smakuje „w towarzystwie” ugotowanego na sypko ryżu i warzywnej sałatki. Życzymy samych przyjemnych doznań kulinarnych! Naprawdę warto spróbować.