Pałki z kurczaka w sosie śmietanowym, musztardowym, pomidorowym

Obiad z udziałem kurczaka w roli głównej, to dziś niemal standard. Jednakże w błędzie jest ten z nas, kto sądzi, że tego typu potrawy „wieją nudą”. Przykładem mogą być chociażby samodzielnie wykonane nuggetsy drobiowe rodem z modnych dziś restauracji KFC czy też apetyczny kurczak w cieście francuskim. Dania te dostarczają wielu niezapomnianych doznań kulinarnych. Podobnie jak dramstiki w sosach: śmietanowym, musztardowym i pomidorowym. Aby przygotować pałki drobiowe w sosie śmietanowym potrzebne będą nam następujące składniki:

  • pałki kurczaka – ilość uzależniona od liczby gości;
  • marchewka – w zależności od osobistych upodobań lecz na pierwszy raz wystarczą 1 -2 duże marchewki;
  • śmietana kwaśna;
  • mąka;
  • ulubione przyprawy i zioła.

Ich przygotowanie wymaga następujących czynności:

Krok 1przygotowujemy panierkę dla pałek wykorzystując w tym celu, następujące składniki: przyprawy, zioła i 1 łyżka mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 2umyte i dokładnie osuszone pałki, obtaczamy w panierce. Warto to zrobić w miarę dokładnie, by uzyskać lepszy i pełniejszy smak.

Krok 3na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy nasze pałki i lekko je obsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę. Później dusimy wszystko ok. 15 minut, co jakiś czas przewracamy pałki, by równomiernie okryły się śmietaną.

Krok 4tniemy marchewkę w słupki i dodajemy do sosu. Całość dusimy jeszcze przez ok. 30 – 40 minut. Jeśli nie przykryjemy – sos stanie się bardziej gęstszy. Dla zaostrzenia smaku, można doprawić sos wybranymi przyprawami.

Danie jest dość kaloryczne, za to wyjątkowo smaczne. Można podać jako danie na uroczysty obiad.

Zaproszonym gościom możemy też zaserwować smaczne dramstiki w sosie musztardowo – miodowym. Aby je wykonać potrzebne będą nam następujące składniki:

  • pałki kurczaka – w ilości odpowiadającej liczbie gości 2 pałki na osobę;
  • musztarda francuska – charakteryzująca się mocnym smakiem – 2 łyżki;
  • miód płynny – 2 łyżki;
  • ketchup łagodny – 2 łyżki;
  • sos sojowy – 2 łyżki.

Oto czynności, jakie musimy wykonać kolejno, by uzyskać nasze danie:

Krok 1przygotowujemy sos łącząc ze sobą: musztardę, miód, ketchup i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy, by stworzyła nam się jednolita masa.

Krok 2 umyte i wysuszone pałki, maczamy dokładnie w naszym sosie. Najlepiej włożyć je do miski czy garnka, w którym znajduje się sos. Całość odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce.

Krok 3wyciągamy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie umieszczamy zakryte naczynie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Gdy upłynie 50 min odkrywamy naczynie a następnie zapiekamy nasze danie przez kolejne 15 min.

Efekt końcowy? – smaczne, pokryte musztardowo – miodową pierzynką mięso drobiowe. Danie to, mimo, że czasochłonne, jest dość uniwersalne, gdyż można je podawać zarówno na ciepło np. z surówką z buraczków, kapusty pekińskiej lub na zimno z białym tostowym pieczywem.

Aby przygotować z kolei dramstiki w sosie pomidorowym, potrzebne będą nam następujące składniki:

  • udka z kurczaka – ilość uzależniona od liczby głodnych gości;
  • koncentrat pomidorowy 30%;
  • cebula – 20 g;
  • ryż biały – 50 g;
  • 1 kalafior;
  • pomidory całe z puszki;
  • oliwa z oliwek;
  • przyprawy: gotowa przyprawa do kurczaka, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Przygotowanie tego smakowitego dania, wymaga następujących działań:

Krok 1dramstiki nacieramy oliwą z oliwek a następnie obtaczamy w przyprawach. W ten sposób uzyskamy pełniejszy smak naszego mięska. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu.

Krok 2wykonujemy sos używając do tego celu: koncentratu, pomidorów z puszki, drobno posiekanej cebuli. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.

Krok 3sosem zalewamy nasze pałeczki a następnie pieczemy całość w zamkniętym naczyniu w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Nasze mięsko z sosem, pieczemy przez ok. 40 min.

Krok 4 gotujemy kalafiora oraz ryż na sypko. Po upieczeniu – wyjmujemy całość i dodajemy kalafiora z ryżem.

Tak przygotowane danie, jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Jeśli chcemy zaserwować wersję bardziej kaloryczną, podajemy do mięska frytki.