Kurczak z piekarnika na butelce z piwem, wodą

To danie zadowoli każdego prawdziwego smakosza i miłośnika dobrze upieczonego i przyprawionego kurczaka. Jego sporą zaletą jest fakt, że nie jest zbyt trudne i nawet początkujący kucharz – amator, bez większego trudu poradzi sobie z jego przygotowaniem. Taka potrawa idealnie sprawdzi się jako danie na każdą poważną imprezę rodzinną. Nasz kurczak „posadzony” na butelce, jest dość pożywny i kaloryczny, za to smakuje wyśmienicie. Czas wykonania całej potrawy zależy głównie od ciężkości kurczaka na jakiego się decydujemy. Przeważnie przypada 1 godzina pieczenia na 1 kilogram kurczaka. Aby nasz kurczak był naprawdę smaczny, przygotowania do jego wykonania, należy rozpocząć na dzień przed planowaną imprezą.

Do przyrządzenia dania potrzebne będą nam następujące składniki:

  • cały kurczak (1 – 2 kg)
  • półlitrowa butelka jasnego piwa (lub wersja dla dzieci bądź osób niepijących – butelka z wodą)
  • przyprawy: papryka, czosnek, vegeta bądź specjalna gotowa przyprawa do kurczaka;
  • sól, pieprz;
  • ziemniaki, marchewka, pieczarki.

Wykonanie dania wymaga następujących czynności:

Krok pierwszyna dzień przed planowanym obiadem, nacieramy całego kurczaka (także wewnątrz) przyprawami i umieszczamy w lodówce. Dzięki temu całe mięso, przejdzie nie tylko smakiem ale i aromatem wybranych przypraw.

Krok druginastępnego dnia otwieramy piwo i odlewamy połowę zawartości. (Analogicznie robimy w przypadku gdy jest to butelka z wodą).

Krok trzecinadziewamy naszego kurczaka na butelkę od tyłu – tak jakbyśmy nadziewali go na ruszt. Uważamy przy tym, by całość była stabilna. Jeśli tak nie jest, dolewamy piwa / wody. Ustawiamy naszą kurczakową konstrukcję na małej blasze bądź umieszczamy w niewielkim żaroodpornym naczyniu.

Krok czwartynagrzewamy piekarnik do temperatury 170 st.C i wstawiamy kurczaka. Aby lepiej i intensywniej smakował, co jakiś czas możemy go polać pozostałą ilością piwa (wody). Naszego „nadzianego” na butlę kurczaka, pieczemy przez około 1 – 2 godzin (w zależności od jego wagi).

Ostatnia czynnośćna około 50 min przed końcem, wrzucamy na blachę umyte, pokrojone w kostkę i obrane warzywa lub/i pieczarki.

W efekcie otrzymujemy intensywnie smakującego, pięknie pachnącego i soczystego kurczaka. Podobnie oryginalną kompozycją smakowo – aromatyczną przestawia kurczak nadziewany. Jako farsz mogą nam posłużyć: wątróbka, grzyby, mięso mielone. Życzymy smacznego!