Kurczak faszerowany wątróbką, mięsem mielonym, grzybami

Dania z kurczaka, mogą uświetnić każdy obiad: zarówno ten bardzo elegancki i „poważny”, jak i ten mniej zobowiązujący. Bez względu jednak na to, w jakiej postaci zaserwujemy gościom drobiowe mięso, oraz jak dużo czasu poświęcimy na jego przygotowanie, możemy być pewni, że wywołamy na ich ustach, wyraźny smak zadowolenia. Potrawy z kurczaka, można wykonać używają jego poszczególnych części np.: smakowite pałki drobiowe w sosie, jak i całego „ptaka” np.: kurczak na butelce piwa czy też kurczak faszerowany. W drugim przypadku, jako „wypełniacz” naszego „ptaszora”, możemy wykorzystać następujące składniki:

  • mięso mielone – niewielka garść;
  • wątróbka z indyka – 2 – 3 w zupełności wystarczą;
  • pieczarki – 0,5 kg wystarczy.

W naszym przepisie nie może też zabraknąć takich elementów jak:

  • jajko;
  • bułka czerstwa biała;
  • sól, pieprz, papryka do smaku;
  • cebula;
  • i oczywiście cały kurczak.

Przygotowanie naszej potrawy, obejmuje następujące zadania:

Krok 1usuwamy wszystkie kostki z kurczaka – prócz skrzydełek i pałek. Używamy w tym celu małego i bardzo ostrego nożyka.

Krok 2kroimy pieczarki i cebulę – całość smażymy na patelni a następnie dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz mięso mielone. Wszystkie składniki te mieszamy dokładnie i przesmażamy. Później dodajemy namoczoną bułkę oraz jajko i doprawiamy całość przyprawami.

Krok 3wypełniamy naszego kurczaka nadzieniem pieczarkowo-cebulowo-mięsnym i zszywamy całość a dla pełniejszego smaku nacieramy mięso przyprawami. Niektórzy zamiast przyprawami, powlekają kurczaka cienką warstwą sosu: olej, miód i papryka. Na efekt końcowy czyli smacznego nadzianego kurczaka w chrupiącej skórce, czekamy blisko 2-óch godzin. Zanim wstawimy kurczaka do piekarnika, musimy rozgrzać piec do temperatury 200 st.C, zaś blachę podlać odrobioną wody z olejem.

Tak przygotowana potrawa, z pewnością zachwyci gusta naszych gości. Można ją podać w trakcie uroczystego obiadu rodzinnego. Jest to danie dość pożywne a przy tym smaczne i bardzo aromatyczne. Można je zaserwować z puree ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. Danie, że palce lizać! Zasmakuje nawet naszym małym pociechom i bardziej wybrednym kulinarnie gościom.