Filet w panierce serowej lub cieście francuskim

Niektóre pomysły na „kurczakowe dania” wymagają długiego pieczenia i czuwania nad stanem mięsa. Tak jest między innymi w przypadku kurczaka przygotowywanego na butelce piwa czy wody. Inne wręcz przeciwnie – ich przygotowanie trwa dość krótko, co sprawia, że chętniej się na nie decydujemy. Tak dzieje się na przykład, gdy przyrządzamy roladki z piersi kurczaka z prostym farszem ze szpinaku, pieczarek i sera żółtego. Kurczaka na obiad, można przyrządzić na wiele różnych sposobów, za każdym razem wywołując uśmiech zadowolenia na twarzach zaproszonych gości lub zaskakując smakiem i połączeniem. Taki efekt uzyskamy między innymi, gdy zdecydujemy się na kurczaka w panierce serowej lub cieście francuskim. Kurczak w cieście francuskim to następujące składniki:

  • Piersi kurczaka – ich ilość uzależniona jest od liczby głodnych gości;ciasto francuskie – najlepiej kupić gotowe w płatach, ich ilość musi odpowiadać liczbie piersi;
  • ser żółty w plasterkach – ilość odpowiednia do liczby piersi;
  • kilka plastrów szynki – ilość równa liczbie piersi drobiowych;
  • 1 jajko;
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz, papryka.

Czynności jakie musimy wykonać, przedstawiają się następująco:

Krok 1nierozbite drobiowe piersi obtaczamy w naszych przyprawach. Robimy to starannie z każdej strony.

Krok 2 ciasto kroimy na równe płaty o wymiarach: 15 – 25 cm. Liczba płatów musi odpowiadać liczbie piersi. Następnie rozkładamy ciasto na posypanej mąką blasze i na ok. 10 minut wkładamy do lodówki. W ten sposób w trakcie pozostałych przygotowań, ciasto zachowa swoją konsystencję.

Krok 3wyciągamy ciasto i nacinamy w następujący sposób – dłuższy bok nacinamy co 1,5 cm na długość 8 cm. Krótszego boku nie tniemy.

Krok 4 na ponacinane ciasto nakładamy: pierś na nią plaster sera a na to plaster wędliny. Możemy też zamiast szynki wykorzystać usmażoną cebulkę lub pieczarki.

Krok 5splatamy ponacinane paski tak, jakbyśmy pletli warkocz.

Ostatni krokdrobiowe „warkocze” wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po ich wyjęciu przy pomocy pędzelka, nanosimy na każdy „warkocz” odrobinę jajka, a następnie całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia, sprawdzamy, czy nasze „warkocze” są już zarumienione. Jeśli tak, to należy je od razu wyciągnąć, by cieszyć się ich chrupkością. To propozycja na pyszne danie serwowane w trakcie bardziej wystawnej imprezy. Świetnie smakuje z surówką z pomidora, zielonego ogórka, cebuli i różnych rodzajów papryki.

Chcąc zaskoczyć swoich gości, możemy też zaserwować im piersi drobiowe w serze. Do ich przygotowania potrzebne będą nam następujące składniki:

  • filety z kurczaka – ilość odpowiadająca liczbie zaproszonych gości;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • vegeta do smaku;
  • olej do pieczenia;
  • ser żółty – starty lub w kawałku do starcia na tarce o dużych oczkach.

Czynności jakie musimy wykonać, by przygotować naszą potrawę, wyglądają następująco:

Krok 1filety kroimy na cienkie plastry – mniej więcej o grubości ½ cm każdy. Mięso odkładamy na talerzyk.

Krok 2wbijamy do miski jajka oraz dodajemy do nich: oba rodzaje mąki, starty żółty ser, vegetę i majonez. Całość dokładnie mieszamy, tak, aby powstało nam niezbyt gęste ciasto.

Krok 3 każdy z płatów naszych filetów, dokładnie zamaczamy w naszym serowym cieście. Odstawiamy je na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy na nią filety. Zdejmujemy, kiedy już są ładnie zarumienione.

Takie danie można zaserwować z sosami: słodko-kwaśnym lub czosnkowym czy innym. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego kurczaka czy kotletów drobiowych.